2000 ls 3.0 5speed, highway acceleration.

Lincoln LS

  1. Cicerojonezz

    Cicerojonezz New LVC Member

    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Dec 15, 2017
    Location:
    Dickson city PA
    So just got my coils&plugs and both cats done and she's running a lot better now at low speeds/gears. However she's really struggling after 3rd gear, especially up slight inclines and definitely not getting power after 50-60mph.

    I'm forced to downshift from 5th to 4th going up even the smallest inclines on highways or my speed will fall with the pedal floored. Even when I downshift she barely manages to maintain speed.

    My pedal also seems really low to the floor, but my mechanic says I get full throttle so idk.

    Fuel filter?
    Air filter?
    Fuel pump?

    Anyone have something similar happen and got it fixed?
     
  2. milehighmikey

    milehighmikey Dedicated LVC Member

    Messages:
    687
    Likes Received:
    15
    Joined:
    Apr 2, 2007
    Location:
    Nashua
    Clogged catalytic converters could do something like that. Mine flies up hills with no effort, 5th gear accelerates uphill at any speed over 40 mph. 70 to 100 in maybe 10-15 seconds on flat ground.... with over 315K miles. Yours definitely has a problem. Also check brake temperatures after some normal driving. They should all be close to the same ability to burn your skin, none should be like shockingly hot and way out of line with the others.
     
  3. Cicerojonezz

    Cicerojonezz New LVC Member

    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Dec 15, 2017
    Location:
    Dickson city PA
    I have brand new converters so I don't see how they can be clogged with less than 50 miles on them. Also have brand new rotors calipers and brakes, new coils and plugs, all with less than 50 miles on them. Could the converters be clogged with less than 50 miles on them?

    I'm thinking it can only be the fuel filter, fuel pump, air filter, pcm or a combination of them.

    She's just really struggling to accelerate at higher speeds and really struggling with 3000rpm+. I'm not sure what else it can be at this point.
     
  4. 04_Sport_LS

    04_Sport_LS Dedicated LVC Member

    Messages:
    2,194
    Likes Received:
    157
    Joined:
    Jun 12, 2012
    Location:
    Somewhere around Lake Erie
    No check engine light? No codes? Are you using dummy plugs where your O2 sensors are?
     
  5. Cicerojonezz

    Cicerojonezz New LVC Member

    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Dec 15, 2017
    Location:
    Dickson city PA
    Yeah there's codes.

    P0175 - too rich bank 2
    P1131 - lack of HO2S11 Switches - Sensor indicates lean
    P0171 too lean bank 1
    P0303 - cylinder 3 misfire

    I have brand new coils, plugs, 02 sensors, and cats.
    I don't know where to go from here.

    Really dont want to burn out my new cats lol.
     
  6. milehighmikey

    milehighmikey Dedicated LVC Member

    Messages:
    687
    Likes Received:
    15
    Joined:
    Apr 2, 2007
    Location:
    Nashua
    Did you check your PCV rubber hose elbow under the intake? Almost sounds like that problem. They turn to goo and just open up to the atmosphere. Short of taking all of that stuff back off as had to be done when you changed coils and plugs, you could try a smoke test of the pcv system if you can access a smoke tester.
     

Share This Page

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.